
Otavan henkilöstön määrä vuonna 2024 oli noin
839

Työntekijöistä naisia on
78
Työntekijöistä miehiä on
22

Työsuhteen keskimääräinen kesto
6.3
Tekoäly kuuluu kaikille
Osaavat otavalaiset toteuttavat Otavan tavoitteet. Keskeisiä osaamisen kehittämisen tapoja ovat arjessa oppiminen sekä yhteistyö kollegoiden ja kumppaneiden kanssa. Tarjolla on erilaisia oppimismahdollisuuksia kuten valmennusohjelmia, koulutuksia ja verkkokursseja.
Työn digitalisoitumisen tuomia muutoksia ja mahdollisuuksia on Otavamediassa seurattu tarkasti. Koneoppimista ja tekoälyä on hyödynnetty jo pitkään, esimerkiksi markkinoinnin automaatiossa. Generatiivisen tekoälyn tuomia mahdollisuuksia on testattu rohkeasti, ja moni on saanut AI:sta työhönsä uudenlaista sujuvuutta tai uupumattoman apurin. Tekoälyn käytössä pyritään löytämään työvaiheet, joissa se auttaisi eniten.
Henkilöstön kouluttautumiseen ja tiedon jakamiseen tarkoitettu Digioppimisen polku -Teams-kanava on perustettu 2019, ja digioppimiseen liittyviä koulutuksia on järjestetty kanavalla siitä lähtien.
Jokaista rohkaistaan kokeilemaan ja testaamaan, minkälaista apua tekoälystä voisi olla omassa työssä.
”Olemme talotasolla seuranneet hyvinkin tarkkaan työn digitalisoitumista ja sitä, ja minkälaisia erilaisia sähköisiä työkaluja on olemassa. Generatiivinen tekoäly teki läpimurtonsa vuoden 2023 alussa, ja siitä lähtien koulutukset on teemoitettu niin, että kaikki vinkit ja alustukset ovat liittyneet tavalla tai toisella tekoälyyn”, kertoo Senior Specialist Marjatta Leino.
Vuoden 2024 aikana Otavamediassa järjestettiin kuusi Elements of AI -opintopolkua. Se on opintokokonaisuus, joka koostuu tapaamisista, itseopiskelusta sekä lopputyöstä. Opintopolkuja järjestetään myös vuonna 2025.
Vuoden 2023 alusta alkaen AI-teemaisiin koulutuksiin on osallistuttu yli 700 kertaa.
Elements of AI -kurssin lopputöitä on myös esitelty muille kollegoille. Kursseilla on löydetty monia tekoälyn käyttötapoja, jotka sujuvoittavat ja nopeuttavat työtä ja vapauttavat aikaa rutiinitehtävistä.
Toimitustyön apuna tekoälyä käytetään muun muassa otsikoinnissa, ingressien tekemisessä ja somepostauksissa. Tekoälystä on tullut osassa lehtibrändejä osa AD:n tai infografiikkatoimittajan työkalupakkia. Valokuvan taustaa voidaan tarpeen mukaan jatkaa ja muuttaa kuvan muotoa. Tekoäly voi auttaa myös luovien kuvitusten tekemisessä.
Tehtiinpä tekoälyn avulla mitä vaan, siitä täytyy kertoa. Lisäksi faktojen tarkistus jää aina ihmisen vastuulle.
Tekniikan Maailman Tuuma-tekoäly ja Suomen Kuvalehden kuuntelumahdollisuus ovat AI:n mahdollistamia lisäpalveluja lukijoille. Plussalaiset, Kaksplussan uusi palvelu vanhemmille, hyödyntää myös tekoälyä. Sisältöjä profiloidaan lukijalle näytettäväksi tekoälypohjaisesti sen mukaan, minkä ikäiset tämän lapset ovat.
Kuluttaja-asiakkuudet ja kuluttajamyynti ovat olleet etujoukoissa tekoälyn hyödyntämisessä, ja tekoälyn käyttämisestä on saatu liiketoiminnallista hyötyä. Tekoäly on käytössä muun muassa tilaustodennäköisyyksien ennustamisessa. Ennustemallien ohjelmointia tehdään yksikössä itse.
Henkilöstön kouluttautumiseen ja tiedon jakamiseen tarkoitettu Digioppimisen polku -Teams-kanava on perustettu 2019.
Vuoden 2023 alusta alkaen AI-teemaisiin koulutuksiin on osallistuttu yli 700 kertaa.
Vuoden 2024 aikana Otavamediassa järjestettiin kuusi Elements of AI -opintopolkua. Se on opintokokonaisuus, joka koostuu tapaamisista, itseopiskelusta sekä lopputyöstä.